دانشنامه و مقالات

آزمایشات کنترل کیفیت میلگرد و بتن

تواتر نمونه برداری میلگرد

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

ضوابط پذیرش آزمایش میلگرد

ًضوابط پذیرش آزمایش میلگرد و بتن

تفاسیر نتایج آزمایش میلگرد در کنار قیمت روز میلگرد از مباحث بسیار مهمی می باشد که برای عده زیادی از فعالان در زمینه ساخت ساز و یا رشته های تحصیلی در این زمینه به این مبحث به شدت نیاز دارند. در ادامه به مهمترین مباحث در این زمینه خواهیم پرداخت که کمکی برای تمامی افراد فعال در این عرصه باشد. ضوابط پذیرش میلگرد بر اساس مبحث نهم مقررات ملی ساختمان حاوی تمامی این نکات می باشد که در ادامه به آن بررسی می کنیم. اکنون ابتدا به بررسی ضوابط پذیرش میلگردهای مصرفی در بتن می پردازیم:

تواتر نمونه برداری از میلگرد

بررسی کیفیت و پذیرش بتن باید در کنار آزمایشات کنترل کیفیت میلگرد انجام شود. مطابق با استاندارد بودن هر دو این مقادیر برای ساخت سازه ای با استحکام بالا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در ابتدا نمونه برداری این مقاطع مطرح است که در چهار مرحله نمونه برداری جهت بازرسی ظاهری ، نمونه برداری جهت آزمون های ابعاد و وزن ، نمونه برداری جهت آزمون های مکانیکی و مورد آخر جهت آزمون ترکیب شیمیایی می باشد. تعداد و تواتر نمونه های میلگرد همچنین، به نحوی است که نتیجه آزمایش های انجام شده بر روی این محصولات باید نشان دهنده کیفیت تمامی مقاطع مصرفی و حداقل به اندازه مقادیر زیر باشد:

  1. به ازای هر 50 هزار کیلوگرم وزن آرماتور و کسر آن یک سری نمونه
  2. از هر قطر آرماتور یک نمونه
  3. از هر نوع آرماتور یک نمونه

تبصره: هر سری شامل 5 آزمونه است.

تبصره: بر روی هر سری نمونه باید آزمون های مذکور در بند 9-10-7-2 انجام گیرد.

مشخصات هندسی آرماتور مصرفی

در اصول ساختمان سازی رواداری ، قطر، طول و نوع آج های میلگرد آجدار مصرفی باید کاملا مطابق با استاندارد ملی 3132 انتخاب شود. در جدول زیر اطلاعات کامل در این خصوص را می توانید دریافت نمائید:

مشخصات فنی میلگرد

مشخصات مکانیکی میلگرد

تمامی آرماتورها را باید از لحاظ مکانیکی دقیقا مطابق با یکی از بندهای 1-2-7-10-9 و یا 2-2-7-10-9 و همچنین به صورت همزمان تمامی شرایط بندهای 9-10-7-2-3 تا 9-10-7-2-5 را براورد نمایید. جزئیات این بند ها به شرح زیر می باشد:

بند 9-10-7-2-1

مطابق با این بند باید در تمام 5 آزمونه آرماتورهای انتخابی رابطه زیر برقرار باشد:

آزمایش خمش میلگرد

 

بند 9-10-7-2-2

مطابق با این بند اگر تمام و یا حتی بخشی از این بند برآورده نشود 5 آزمونه آرماتور دیگر انتخاب خواهد شد. نتیجه 10 آزمونه میلگرد باید حتما مطابق با روابط زیر باشد:

تفسیر نتایج آزمایش کشش میلگرد

بند 9-10-7-2-3

در ابن بند هم حتما 5 آزمونه میلگرد فوق نیز با تمامی روابط زیر برقرار باشد:

نحوه آزمایش کشش میلگرد

بند 9-10-7-2-4

به عنوان اصول و ضوابط شکل پذیری آرماتور ازدیاد طول نسبی دو طول معیار، اولی به میزان 10 برابر قطر میلگرد و دومی به میزان 5 برابر قطر میلگرد می بایست حداقل با اندازه های موجود در جدول زیر برابر باشد:

ضوابط پذیرش بتن مبحث 9

بند 9-10-7-2-5

بر اساس اصول شکل پذیری میلگرد، مقاطع حتما می بایست با اندازه های موجود در جدول زیر تحت تست خمش قرار بگیرند.

آزمایش خمش میلگرد

آزمایش خمش میلگرد

آزمون خمش میلگرد به دو شکل خمش سرد و خمش مجدد انجام می گیرد. نوع خمش سرد را بر روی آرماتورهای با قطر حداقل 250 میلیمتری که به صورت مستقیم از خط تولید به دست می آید و هیچ عملیات مکانیکی بر روی آن اعمال نشده باشد انجام می دهند و باید تحت استاندارد ملی ایران در شرایط آزمایشگاهی صورت پذیرد. در نوع دوم این آزمون نمونه های آرماتوری دقیقا شبیه به نمونه های خمش  بوده. این نمونه ها تا اندازه 90 درجه و در دمای شرایط خم و به میزان مدت زمان سی دقیقه تا دمای 100 درجه سیلسیوس گرم می کنند. پس از آن مهلتی به این محصول داده تا خنک شود و به دمای محیط برسد. اکنون با نیروی پیوسته و یکنواخت دمای آرماتور را به 20 درجه بر می گردانند. ضوابط پذیرش آزمون خمش میلگرد به گونه ای می باشد که در صورتی که پس از خم آرماتور دچار هیچ گونه ترک، شکست و یا سایر عیوب مطابق با استاندارد ملی ایران در محصول ایجاد نشود این تست مورد پذیرش قرار خواهد گرفت.

نحوه آزمایش کشش میلگرد

این آزمون به طور کلی برای تعیین استحکام و مقاومت کششی آرماتور صورت می گیرد. تعیین این میزان از آن جهت به یاری مهندسان معمار می آید که با دانستن آن میزان مقاومت آرماتور را در برابر تنش های وارده خواهند یافت و از بروز خسارات ناشی از آن در امان خواهند ماند. این آزمایش به طور کلی شامل چهار مرحله می شود. در اولین مرحله کابل برق ورودی دستگاه را به پریز ارت دار متصل می نمایند. پس از آن دکمه امرجنسی استاپ دستگاه را در حالت باز قرار داده و پس از آن با فشردن کلید پاور دستگاه را روشن می نمایند. اکنون باید فشار گیره دستگاه را تنظیم و بر روی عدد بین 6 تا 8 قرار داده پس از آن و مطابق با دستورالعمل فک های متناسب با گیره را در جای خود قرار می دهند.

جهت تفسیر نتایج آزمایش کشش میلگرد همچنین نرم افزار های هوشمندی مورد استفاده قرار می گیرد که با استفاده از آن درصد ازدیاد طول میلگرد و تمامی رفتار های مقطع را در طول انجام تست به صورت داده داخل جدول قرار داده سپس در انتها به تحلیل این داده ها مطابق با اصول استاندارد می پردازند.

ضوابط پذیرش بتن مصرفی

به طور کلی این ضوابط برای مقاومت بتن در برابر تنش های ناشی از زمین لرزه، و میزان شکل پذیری بتن وضع شده است. در این قوانین بتن باید چه از لحاظ مواد تشکیل دهنده و چه از لحاظ میزان مقاومت در حدود استانداردهای وضع شده در این بخش ( ضوابط پذیرش بتن مبحث 9) قرار بگیرد. مصالحی که پایه و اساس تشکیل دهنده بتن مورد استفاده در ساخت و ساز را تشکیل می دهد به ترتیب شامل سیمان، شن و ماسه که به عنوان مصالح سنگی ریزدانه و درشت دانه کاربرد دارد، آب و مواد شبه سیمانی در این ترکیب قرار می گیرد. تمامی موارد افزودنی به بتن باید مطابق با استانداردهای ملی ایران مطابقت داشته باشد چرا که کوچکترین تغییری در اندازه ها موجب تغییر در میزان مقاومت محصول خواهد شد. تواتر و نمونه برداری بتن نیز قوانین خاص خود را دارد که به جهت بررسی ویژگی ها و عملکرد آن به جزئیات آن که در جدول شماره 9-3-19 درج شده است باید مورد استفاده قرار دهید. اطلاعات دقیق تر در خصوص برخی از آزمون های بتن در استاندارد 2930 ملی ایران و سایر آزمون ها در بند 3-5-1 نیز ذکر شده است.

تواتر و نمونه برداری از بتن:

با در نظر گرفتن حجم هر مخلوط بتن بیش از 1 متر مکعب تواتر نمونه برداری از بتن به شکل زیر می باشد:

  • برای دال و شالوده ها نمونه ای از هر 30 متر مکعب حجم بتن و یا هر 150 متر مربع سطح بتن
  • برای تیر و کلاف ها نمونه ای از هر 100 متر طول (در صورتی که جدا از دیگر قطعات بتن ریزی شود)
  • و برای ستون ها نمونه ای از هر 50 متر طول

در این بخش چنانچه ساخت بتن به تایید دستگاه نظارت نرسد و بتن از لحاظ کیفیت دارای کیفیت و یکنواختی مورد نظر نباشد، دستگاه نظارت حق دارد مقادیر مذکور در بند (الف) را کاهش دهد که بر این اساس تعداد نمونه ها به همان مقدار افزایش می یابد. توجه کنید که مقادیر مذکور در بند (الف) حداقل مقادیر نمونه برداری بوده به همین ترتیب مجاز هستید تعداد نمونه گیری را بیشتر از این مقدار در نظر بگیرید نه کمتر.

1-1-4-7-10-9 ارزیابی مقاومت بتن ساخته شده

جهت ارزیابی یتن ساخته شده نیاز است حداقل سه نمونه برداری متوالی انجام گیرد.

5-8-10-9 گام به گام مراحل ارزیابی مقاومت بتن ساخته شده

گام اول

در صورتی که هر سه رابطه زیر همزمان برقرار باشد بتن را قابل قبول در نظر می گیرند. در غیر این صورت به گام دوم باید رجوع شود:

ارزیابی بتن ساخته شدهگام دوم

زمانی که هر دو رابطه در گام دوم همزمان با هم برقرار بود بتن از لحاظ مقاومت قابل قبول است. در غیر این صورت به گام سوم رجوع شود:

ضوابط پذیرش بتن کم مقاومتگام سوم

این گام نهایی بوده، در صورتی که هر دو و یا یکی از این دو رابطه برقرار نباشد بتن غیر قابل قبول شناخته شده و عدم پذیرش قطعی برای آن ثبت خواهد شد.

تفسیر نتایج آزمایش بتن9-10-8-11  ارزیابی بتن ساخته شده با سیمان پرتلند

نکته حائظ اهمیت در این بخش این است که استفاده از نمونه در سن 11 و 14 روزگی بتن به جای سنین 7 و 28 روزه در بتن های ساخته شده مجاز نمی باشد و غیر قانونی است.

نمونه نتایج آزمایش بتنجهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه همچنین دریافت مشاوره با ما در آهن سه در ارتباط باشید. چکیده ای از این مقاله را در تصویر زیر مشاهده نمائید.

ضوابط آزمایش میلگرد

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fa fa-file-pdf-o”]

دریافت PDF ضوابط پذیرش آزمایش میلگرد و بتن

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *