دانشنامه و مقالات

کاربرد شمع های پیش ساخته بتنی: از ساخت تا اجرا

کاربرد شمع های پیش ساخته

شمع­ های ساختمانی از نظر جنس مصالح به شمع ­های چوبی، فولادی، بتنی و مرکب تقسیم می­شوند که از این میان، شمع­ های بتنی از انواع پرکاربرد در این زمینه هستند و این شمع ­ها نیز حداقل دو نوع پیش ­ساخته و درجاریز را شامل می­شوند. شمع­ های پیش­ ساخته به دلیل کاربردها و مصارف متعدد در پروژ­ه­ های ساختمانی، بسیار قابل توجه هستند. اصولا شمع­ های پیش­ ساخته، همان­ گونه که از نام آنها مشخص است، شمع­ های از قبل ساخته­ شده در کارخانه هستند که پس از ساخت و انجام آزمایش ­های دقیق کنترل کیفیت، توسط جرثقیل و کامیون برای اجرای فونداسیون، مقاوم­ سازی و بهسازی خاک به محل پروژه ­های موردنظر انتقال داده شده و با استفاده از دستگاه ­های مخصوص شمع­ کوب درون زمین کوبیده می­شوند.

شمع­های پیش­ساخته بتنی چیست؟

استفاده از شمع­ های پیش ­ساخته در فرآیند تحکیم خاک، یکی از مصالح مورد استفاده در عملیات شمع­ کوبی است. این شمع­ های پیش ­ساخته بتنی یا کوبشی دارای مقطع دایره­ای (لوله­ای)، مربعی و چندضلعی هستند. از آنجا که این شمع ­ها در محل و به صورت کوبشی در درون زمین قرار می­گیرند، برای جلوگیری از آسیب سر آنها، یک کلاهک فلزی، کفشک­­ های بتنی یا فولادی قرار داده می­شود. کلاهک فلزی به منظور جلوگیری از آسیب دیدن شمع در اثر ضربات شمع­ کوب و کفشک نیز به منظور سهولت در فرو رفتن شمع در خاک مورد استفاده قرار می­گیرد.

همچنین هنگام ساخت و اجرای شمع­ های بتنی پیش ­ساخته از میلگردهای معمولی استفاده می­شود. نقش این میلگردها، افزایش مقاومت فشاری و مقاومت شمع در برابر نیروی خمشی ناشی از بلند کردن شمع و اعمال نیروی جانبی به آن است.

بر این اساس، شمع­ های پیش ­ساخته برای کسب مقاومت لازم، در طول معین ساخته و پس از عمل ­آوری در شرایط مرطوب، به محل کوبیدن، منتقل می­شوند. عملیات کوبش توسط چکش ­های شمع­ کوبی ضربه­ای تا عمق مشخص­ شده در نقشه­ های اجرایی صورت می­گیرد. شمع­ های پیش­ ساخته را می توان با استفاده از کابل­های پیش­ تنیدگی پر مقاومت، به صورت پیش­ تنیده در آورد. محل ساخت این شمع­ها باید نزدیک به محل پروژه و در کمترین فاصله از آن باشد.

 

مراحل ساخت تا اجرا

با توجه به توضیحات ارائه­شده، مراحل ساخت و اجرای شمع­های پیش­ساخته بتنی را می­توان شامل آماده­سازی بتن قالب، آماده­سازی شبکه آرماتور یا میلگرد، بتن­ریزی، عمل­­آوری و نگهداری از شمع، توجه به جابه­جایی و انبار کردن شمع­ها، کوبش شمع در نقاط تعیین­شده قبلی، ملاحظات لازم در زمان کوبش شمع، رواداری­ مربوط به موقعیت و زاویه استقرار شمع دانست. در هرکدام از این فرایند هشت مرحله­ای باید جزییات و نکات فنی لازم را درنظر گرفت.

ابعاد شمع­ های پیش ­ساخته بتنی

شمع­های پیش ساخته بتنی معمولا به صورت مربع با بعد 30 تا 50 سانتی­متر تا طول 15 متر و شمع­های فلزی یا فولادی دایره­ای به قطر 1 تا 1.5 متر و طول 12 متر اجرا می­­شوند. همچنین در صورت نیاز به اجرای شمع با طول بیشتر، باید پس از کوبش قطعه اول، با استفاده از وصله مناسب، اتصال دو قطعه را برقرار و نسبت به کوبش قطعه دوم اقدام کرد.

کاربرد شمع ­های بتنی پیش ­ساخته

شمع‌های بتنی پیش‌­ساخته در ساختمان‌های دائمی و در زمین‌هایی که کوبیدن شمع بتنی پیش­ساخته از نظر سختی زمین میسر باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. شمع­های پیش­ساخته به منظور گودبرداری نیز استفاده می­شوند.

مزایا و معایب شمع­ های پیش ­ساخته

از مهم ترین مزایای اجرای شمع بتنی پیش­ ساخته، سرعت بالای ساخت و اجراست. امکان رساندن شمع به ضربات موردنظر طراح، امکان اجرا در زیر سطح آب و دور از ساحل، تراکم خاک­های دانه­ای و بهبود پارامترهای مقاومتی آنها در حین کوبش شمع، امکان کنترل کیفیت دقیق مصالح، امکان اجرا به صورت مایل برای مقابله با بارهای جانبی از دیگر مزایای شمع­ های پیش­ ساخته است.

با این حال، نیاز به وسایل حمل­ و نقل برای انتقال به محل پروژه، غیراقتصادی بودن در تعداد کم شمع، عدم امکان اجرا در طول و قطر زیاد به خاطر نیاز به تجهیزات کوبش و ایجاد لنگر خمشی بزرگ در جسم آنها حین حمل ­و نقل و کوبش، بار مجاز محدود به دلیل محدودیت در طول و قطر و دست­ خوردگی خصوصا در خاک­های رسی حساس از جمله معایب شمع­های پیش ­ساخته است. همچنین به دلیل سروصدا و ارتعاش ناشی از کوبش، غالبا امکان اجرای شمع بتنی پیش­ ساخته در مناطق شهری وجود ندارد.

میلگرد در شمع­ های پیش ­ساخته بتنی

تنش­ های ناشی از کوبش شمع در شمع­ های پیش­ ساخته بتنی یا کوبشی و اجرای آنها بعضا در پروژه های دریایی و شرایط محیطی نامطلوب از مهم­ترین عواملی هستند که توجه به نحوه استفاده از مصالح مختلف خصوصا میلگردها را در ساخت و اجرای شمع­ های پیش­ ساخته بتنی ضروری می­سازند.

با توجه به کاربرد میلگردها در شمع­ های پیش­ ساخته بتنی، در ساخت این شمع ­ها باید نکات زیر مدنظر قرار گیرد:

  • حداقل میلگرد طولی شمع، معادل یک درصد سطح مقطع باشد.
  • حداقل میلگرد عرضی در ناحیه بالایی شمع به یک درصد افزایش یابد.
  • حداقل میلگرد عرضی (خاموت) در طول شمع حدود 0.4 درصد حجم بتن باشد.
  • پوشش روی میلگردها برابر 7.5 سانتی­متر باشد.
  • فاصله خاموت ها کمتر از نصف بعد قاعده شمع باشد.

 

سایر مصالح در شمع ­های پیش ­ساخته بتنی

هنگام ساخت شمع ­­های پیش­ ساخته بتنی برای استفاده از سایر مصالح مانند سیمان، شن، ماسه و آب باید به موارد زیر توجه کرد:

  • چنانچه قرار است شمع پیش­ ساخته بتنی، در شرایط محیطی مخرب اجرا شود، در ساختن بتن مصرفی، از سیمان­های مقاوم مانند سیمان ضدسولفات استفاده شود.
  • نسبت آب به سیمان برابر 0.5 باشد.
  • از شن و ماسه مقاوم در مقابل مواد شیمیایی استفاده شود.
  • مشخصات فنی بتن مصرفی در شمع­ های پیش ساخته، باید مطابق با نشریه شماره 101 سازمان مدیریت و برنامه­ ریزی كشور یا آئین­امه‌های معتبر كه در اسناد پیمان مشخص شده، باشد.
  • نوع سیمان مصرفی در بتن باید بر اساس نتایج آزمایش‌های شیمیایی و توسط مشاور طرح یا دستگاه نظارت تعیین شود.
  • بتن شمع‌ها باید صاف، بدون عیب و فارغ از كرم‌خوردگی و فضاهای خالی باشد.

 

مقایسه شمع­های بتنی پیش­ساخته و درجاریز

یکی از موضوعات موردتوجه در زمینه استفاده از شمع­ های بتنی، مقایسه شمع­ های بتنی پیش ­ساخته و درجاریز است. در این رابطه، شمع ­های درجا که به آن شمع­ ساخته ­شده در محل، شمع ریختنی، شمع جایگزینی و شمع بدون تغییر مکان نیز می­گویند، به دلیل نامحدود بودن در قطر و عمق حفاری، کاربرد و تنوع زیادی در بین تکنولوژی­های اجرای فونداسیون­های عمیق دارد. در زمینه ساخت و اجرای این شمع­ها، ابتدا توسط ماشین ­آلات حفاری، یک چاه با مقطع و عمق موردنظر در زمین حفر شده و سپس بتن­ریزی اعم از مسلح یا غیرمسلح در داخل آن با مصالح مرغوب انجام می­شود.

بر این اساس، اگرچه هرکدام از شمع­های بتنی، جایگاه، ویژگی­ها، مزایا و معایب خاص خود را دارد، اما یک تحقیق درباره ارزیابی استفاده از شمع­ های بتنی درجاریز و پیش­ساخته از دیدگاه مدیریت ساخت در داخل کشور که در قالب مطالعه موردی نیروگاه غرب کارون و پروژه 3200 NGL انجام و در آنها بیش از 12000 شمع پیش­ ساخته و درجاریز اجرا شده، انتخاب بهترین گزینه از نظر هزینه، زمان و کیفیت را بررسی کرده است. نتایج این تحقیق در قالب پروژه موردنظر نشان می­دهد:

  • با مقایسه هزینه تمام­شده برای هر دو نوع شمع در شرایط یکسان، شمع پیش­ ساخته نسبت به شمع درجاریز دارای هزینه اجرایی کمتری است.
  • با توجه به بررسی فعالیت­ها، برنامه زمان­بندی و تحلیل نمودار گانت که برای یک سازه به تعداد 50 عدد شمع انجام شده، زمان موردمحاسبه برای یک عدد شمع پیش ­ساخته 1.86 روز و یک عدد شمع درجاریز، 2.04 روز است.
  • بررسی کیفیت با استفاده از نتایج تست­های دینامیکی و سلامت شمع و نیز بررسی نتایج آزمایش­های مقاومت فشاری بتن مصرفی در شمع­ها و مقایسه با مقاومت طراحی آنها، بیانگر این است که هر دو نوع شمع دارای کیفیت ساخت و اجرای خوب و رضایت­بخش بوده­ اند.

شمع های پیش ساخته بتنی

محافظت شمع­های بتنی

برای محافظت شمع های بتنی در برابر خوردگی با توجه به شرایط پروژه و توجیه اقتصادی طرح باید از روش‌هایی مانند افزایش ضخامت شمع، اندود قیری، اپوكسی، رنگ زدن، افزایش پوشش بتنی، آبكاری فلزی یا حفاظت كاتدی استفاده کرد. با توجه به سرعت خوردگی در محیط و طول مدت سرویس‌دهی، می‌توان ضخامت بدنه شمع را افزایش داد.  همچنین شمع‌های بتنی باید به گونه‌ای انبار و جابه­جا شوند كه دچار آسیب‌دیدگی نشوند. برای جلوگیری از این آسیب­دیدگی، شمع‌ها باید به صورت افقی، بلند و جابه­جا شوند.

کاربرد شمع های پیش ساخته

مستندسازی شمع بتنی پیش­ ساخته

بر اساس ضابطه شماره 386 مشخصات فنی عمومی اجرای شمع (کوبشی و درجاریز)، که از سوی سازمان مدیریت و برنامه­ ریزی کشور منتشر شده، مستندسازی عملیات کوبش از آغاز تا انتها مهم است. به منظور کنترل بهتر عملیات کوبش، کلیه شمع ­ها باید کدگذاری شده و فرم­هایی مانند جداول زیر، یعنی جدول فرم مشخصات تجهیزات کوبش و جدول فرم مشخصات شمع بتنی پیش ­ساخته و جزئیات کوبش، تهیه و در آن تمام اطلاعات شامل مشخصات شمع، تجهیزات کوبش و ضربات کوبش ثبت شود. همچنین منحنی تعداد ضربات برای نفوذ مشخص نسبت به عمق برای هر شمع باید ترسیم گردد. البته اگر چکش­های ویبره به جای کوبشی استفاده شود، جدول یا فرم مربوطه، متفاوت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *