دانشنامه و مقالات

تفاوت نبشی و ناودانی در چیست؟

تفاوت نبشی و ناودانی در ساختمان سازی

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

کاربرد نبشی و ناودانی در ساختمان

نبشی و ناودانی دو محصول مهم و پر کاربرد در ساختمان سازی هستند. در این مقاله سعی شده در مورد تفاوت نبشی با ناودانی توضیحاتی داده شود که شما مخاطب گرامی به خوبی با این محصولات و تفاوت آن ها آشنا شوید. قبل از آن که از تفاوت این دو محصول صحبت کنیم بهتر است مختصری از نبشی و ناودانی بگوییم. البته برای توضیحات بیشتر و کامل تر می توانید دو عنوان “از صفر تا صد ناودانی”  را در مطلب قیمت روز ناودانی و “مناسب ترین نوع نبشی کدام است؟” را در مطلب قیمت روز نبشی اصفهان را بخوانید.

جزییات نبشی چیست؟

این محصول به انگلیسی به angle steel  معروف است. نبشی ، پروفیلی است که از دو ضلع عمود برهم تشکیل شده و زاویه 90 درجه ای تشکیل داده است که به این اضلاع در اصطلاح «بال» می گویند. این محصول به صورت منفرد و مرکب در پروژه های عمرانی و ساختمان سازی استفاده می شود. البته این توضیح لازم است که نبشی جز قطعاتی است که در وسایل زندگی عادی و روزمره کاملا استفاده می شود و فقط به صنعت ساختمان سازی مربوط نمی شود. این قطعه پروفیلی به صورت L  است و بال هایش می تواند برابر و نابرابر باشد. در صورتی که نقشه های ساختمانی را نگاه کنید متوجه می شوید که نماد و عدد در آن زیاد وجود دارد. به طور مثال وقتی حرف L  را همراه با یک عدد می بینید یعنی این که دو بال با هم مساوی هستند. (L300) و در صورتی که دو بال با هم برابر نباشند در کنار حرف ال یک ضربدر و عدد قرار می گیرد یعنی به صورت L100*300 نوشته می شود.

کاربرد نبشی پرسی و فابریک

نبشی پرسی طی فرآیند تولید و با کمک دستگاه رول فورمینگ به دست می آید. به این گونه که ورق فولادی به طول 6 متر وارد دستگاه می شود و به وسیله غلتک های دستگاه از حالت صاف خارج شده و به صورت ال می شود. وقتی که کامل شکل مورد نظر را به خود گرفت آن گاه از انتهای دستگاه به وسیله یک تیغ بزرگ و محکم که وزن سنگینی هم دارد، قطع می شود.
نبشی فابریک از همان ابتدا به صورت نهایی شده و کامل از خط تولید خارج می شود. نبشی فابریک یعنی این که شمش ها با اندازه کاملا مشخص در کوره ای وارد می شوند که درجه حرارت آن به حد مورد نظر رسیده است و پس از عبور از قفسه های نورد گرم ، عرض مقاطع کاهش می یابد و به طول آن اضافه می شود. این محصول با سایز 6 و 12 متری تولید می شود.

ابعاد پروفیل نبشی

همان طور که در بالا اشاره شد طول این محصول در دو سایز 6 و 12 متر است که این محصول قابلیت آن را دارد که طبق تقاضای مصرف کننده و سفارش دهنده طول آن تغییر کند. ضخامت آن طبق جدول اشتال ساخته می شود. از 3 تا 35 میلی متر برای این محصول در دنیا ضخامت وجود دارد منتها در ایران ضخامت این محصول را بین 3 تا 20 میلی متر تولید می کنند.
پروفیل نبشی کاربرد زیادی دارد و از آن در موارد زیر استفاده می کنند :
  • خرپا
  • دکل انتقال نیرو
  • اتصال پل ها به ستون ها
  • اتصال ستون ها به صفحات در پی ساختمان ها
  • سقف کرومیت و…
یک نکته لازم به ذکر است و آن این که نبشی ها به دو صورت خرد و شاخه ای هستند که نبشی های خرد به لقمه ای نیز معروف اند و در آسانسور ها از آن استفاده می کنند.

تفاوت دو محصول ساختمانی نبشی و ناودانی

مقطع ناودانی

پروفیل هایی با مقطع فولادی که U و C  شکل هستند و از جنس فولاد کربنی می باشند و از نورد بیلت به وجود می آیند ، را ناودانی می گویند. این محصول از دو بال و یک جان تشکیل شده است. ناودانی را به دو روش پرسی و فابریک تولید می کنند و دسته دیگر به صورت ناودانی ساده و مشبک است. ناودانی فابریک و ناودانی مشبک هردو در دو دسته سرد و گرم تولید می شوند که نورد سرد برای کاهش ضخامت ورق تحت فشار بسیار بالا است. ناودانی سبک برای ساختمان ها و صنایع مصرف می شود اما بیشترین استفاده آن در ساخت پل های باربر و خودروسازی است ،  ناودانی مشبک از ورق های گالوانیزه و به دو صورت نورد سرد و نورد گرم  استفاده می شود. این محصول را در قفسه های فولادی ، سازه های سبک و… استفاده می کنند.

ابعاد پروفیل ناودانی

ناودانی در 5 سایز تولید می شود که شامل سایز های (8 ، 10 ، 12 ، 14 ، 16) است. ارتفاع این محصول از 30 میلی متر تا 400 میلی متر متغیر است و بسته به نیاز و سفارش مشتری قابلیت تغییر دارد. از نظر وزنی نیز باید بدانید که این محصول طبق جدول اشتال ناودانی ساخته می شود اما دو نوع ناودانی از لحاظ محاسبات وزنی داریم ؛ ناودانی سبک و ناودانی سنگین. این بدین معناست که اگر وزن ناودانی از آن چه که در جدول اشتال آمده است کمتر باشد به آن ناودانی سبک می گویند و اگر مطابق با استاندارد های جدول اشتال باشد به آن ناودانی سنگین می گویند.
به خاطر شکل ظاهری و نوع ساختار آن این محصول در مصارف مختلفی کاربرد دارد از جمله آن :
  • صنایع دریایی
  • ماشین آلات
  • باد بند ها
  • به صورت قوطی در ستون ها
  • کرکره مغازه ها و…
ناودانی در کشور های مختلف استاندارد های متفاوتی دارد و در سایر کشور ها بر پایه یکی از این استاندارد ها ناودانی را تولید می کنند. به طور نمونه در فرانسه برای این محصول استاندارد NF A45-255 وجود دارد یا اتحادیه اروپا استاندارد DIN -1026  را برای UPE  و UNP قرار داده است.
خلاصه مقاله تفاوت نبشی و ناودانی را در اینفوگرافیک زیر ببینید
تفاوت نبشی و ناودانی
در این مقاله تعاریف مختصری از نبشی و ناودانی، ابعاد و ویژگی های هر یک ارائه شد تا شما خواننده گرامی بطور اجمالی با این دو محصول و کاربردشان آشنا شوید. در صورتیکه سوالی در خصوص این مقاله به ذهنتان رسید از طریق نظرات با ما در میان بگذارید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fa fa-file-pdf-o”]

دریافت PDF تفاوت نبشی و ناودانی

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *