دانشنامه و مقالات

7 نکته در شناخت تفاوت نبشی و سپری

تفاوت نبشی و سپری چیست؟

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

تفاوت نبشی و سپری چیست؟

مقاله ای که ملاحظه می فرمایید، چکیده ای مفید و کوتاه در رابطه با دو محصول بسیار پرکاربرد نبشی و سپری می باشد. هدف از تهیه این مطلب آشنایی بیشتر شما با این دو محصول و انتخاب صحیح متناسب با کاربرد شما می باشد. قبل از اینکه به بررسی تفاوت های نبشی و سپری بپردازیم می خواهیم مختصری به توضیح این دو بپردازیم.

نبشی یا نیم رخ ساختمانی مقطعی فولادی به شکل L انگلیسی می باشد که به دو روش نورد گرم و سرد تولید می شود. اون دسته از نبشی هایی که به شیوه نورد گرم تولید شوند را نبشی فابریک و نبشی های تولید شده به شیوه نورد سرد نوع پرسی می باشند. به این صورت که نبشی فابریک از همان ابتدای شروع فرآیند تولید به شکل نبشی تولید می شود در حالیکه نبشی پرسی را از خم ورق های فولادی با ضخامت های متفاوت و در طول های بین 6 تا 12 و 15 متر تولید می نمایند. نبشی به دو صورت منفرد (تک) و یا مرکب (دوبل) در سایزهای بین 50 تا 150 میلیمتر برای اتصالات در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.

تفاوت نبشی و سپری

کاربرد نبشی در ساختمان

  • از نبشی اغلب در اتصال ستون به صفحات در فونداسیون
  • اتصال تیرآهن به بیم های باربر
  • ساخت انواع قاب های فلزی
  • ساخت خرپا و ستون
  • همچنین برای اتصال پل به ستون
  • در عضوهای بادبندی
  • سازه های LSF
  • دکل های انتقال نیرو
  • در سقف های کرمیت
  • برای انواع اتصالات نیم صلب (نیم گیردار) یا صلب (گیردار) مورد استفاده قرار می گیرد.

مشخصات فنی نبشی

اندازه بال ها و ضخامت محصول ویژگی ای است که باید در هنگام خریداری کردن آن مد نظر قرار دهید. نبشی را مطابق با استانداردهای DIN EN 10056-1 ، ASME S1-36 و ASTM A 36  در ضخامت های 2 تا 5 میلیمتر تولید و روانه بازار می کنند. طول استاندارد این محصول بین 6 تا 12 میلیمتر متغیر بوده البته این میزان بسته به نیاز مشتری می تواند متغیر باشد.

همچنین نبشی را برای استفاده های متنوعی که در ساختمان سازی دارد به دو شکل بال مساوی و بال نامساوی تولید می کنند. نبشی بال مساوی نبشی V شکل می باشد که اندازه هر دو بال در آن با یکدیگر برابر می باشد. در صورتیکه نبشی بال نا مساوی یا نبشی L یکی از اضلاع آن از دیگری بزرگتر است. نحوه نمایش این محصول حروف انگلیسی به همراه 3 عدد می باشد و به ترتیب از سمت چپ به راست نشان دهنده اندازه بال ها و عدد اخر نشان دهنده ضخامت نبشی می باشد.

نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی

این مقاطع پرکاربرد در ساختمان سازی از لحاظ شکل ساختاری که به بازار عرضه می شوند در دو نوع شاخه و لقمه (یا خرد شده) می باشند. از نبشی شاخه ای برای اتصالات پل یا ستون و … و از نوع لقمه ای در آسانسور استفاده می کنند.

نبشی گالوانیزه نوعی دیگر از این محصولات فولادی می باشد که برای بالا بردن مقاومت در برابر رطوبت و استفاده در مناطق مرطوب به شیوه گرم محصول را روی اندود (گالوانیزه) می کنند. شیوه تولید نبشی گالوانیزه متفاوت می باشد و به این صورت است که بعد از روی اندود کردن ورق آهنی، آن را با استفاده از شیوه خم و رول فرمینگ به شکل نبشی درآورده و از عرض آن کم می کنند.

نبشی کشی دیوار

در ساختمان سازی برای جلوگیری از ریزش انواع دیوار از جمله دیوارهای نمادار یا بدون نما، و یا دیوارهای سفالی ساختمان بتن آرمه حتما باید دیوار را مطابق با اصول نبشی کشی کرد.

نحوه محاسبه وزن نبشی

می توانید از حاصلضرب اندازه بال ها، طول و ضخامت نبشی به متر در 2 سپس در عدد 7850 وزن تقریبی نبشی را  به کیلوگرم بدست بیاورید.

7850 × 2 × ضخامت نبشی × طول نبشی × بال نبشی = وزن نبشی (کیلوگرم)

فرمول محاسبه وزن نبشی

پروفیل سپری چیست؟

پروفیل سپری (Iron tripetalous) یا نیم رخ ساختمانی پروفیل هایی می باشند که شکل ظاهری شبیه به T دارند و قائده شان به اندازه دو برابر ارتفاع آن است. از انواع سپری آهنی علاوه بر سپری های فابریک ( تولید شده به شیوه نورد گرم ) که از شمش آهن یا بلوم تولید می شود، سپری پرسی (ساخته شده به شیوه نورد سرد) می باشد علاوه بر آن نوعی دیگر نبشی وجود دارد که از برش طولی تیرآهن های سنگین یا هاش به دو نیمه ساخته می شوند. از عیوب این محصول می توان به مقاومت خمشی پایین و همچنین سطح رو به بالای آن که در هنگام اتصالات ایجاد اشکال کرده است اشاره کرد.

تولید سپری آهنی

در ساخت سپری فابریک شیوه نورد گرم بکار می رود. در این روش شمشه های فولادی را به کوره های حرارت انتقال داده و بعد از رساندن به درجه حرارت معلوم که اصطلاحا فولاد در آن دما سرخ می شود از قفسه های نورد عبور می دهند که در این مرحله ضمن کاهش ضخامت شمشه ها به طول آن اضافه خواهد شد. در مرحله آخر فولاد را از قفسه نورد پایانی عبور داده و به شکل سپری تبدیل می نمایند.

کاربرد سپری در ساختمان

از کاربردهای این محصول فولادی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت سقف های کاذب
  •  نماهای شیشه ای
  •  درب و پنجره
  •  ستون و خرپا
  •  سازه های صلب و یا سازه های فلزی
  •  اسکلت گلخانه
  • همچنین در اتصالات پل به ستون و …

ابعاد سپری آهنی

پارامترهای ابعاد سپری شامل طول و عرض و ضخامت لبه های محصول بوده که بر حسب میلیمتر می باشد. این محصول با ضخامت بین 0.9 تا 2.5 میلیمتر با طول استاندارد بین 6 تا 12 متر تولید و روانه بازار می شود. البته طول سپری می تواند متناسب با نیاز و سفارش مشتری قابل تغییر باشد.
انواع سپری آهنی شامل دو مورد زیر می باشد:

  1. سپری لبه گرد که ابعاد لبه آن بین 30 تا 140 میلیمتر
  2. و سپری لبه تیز که ابعاد لبه آن بین 20 تا 40 میلیمتر می باشد.

فرق نبشی و سپری

تا اینجا که با مشخصات فنی دو محصول نبشی و سپری به صورت مجزا آشنا شدید. می دانیم که نبشی و سپری هر دو اغلب به جهت اتصالات در و پنجره مورد استفاده قرار می گیرند ولی در نوع ساختار و ویژگی هایی که دارند با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه به بررسی تفاوت های این دو محصول خواهیم پرداخت:

  1. در کاربردهایی که نیاز به مقاومت بیشتر باشد استفاده از سپری توصیه می شود. البته گاهی با جوش دو نبشی به یکدیگر هم می توان پایه قوی تری ایجاد کرد. علت آن سه وجهی بودن سپری، سختی و پایین بودن خمش این محصول می باشد.
  2. اغلب در کاربردهایی که نیاز به اتصال دو وجهی دارند سپری مورد استفاده قرار می گیرد.
  3. نبشی با دارا بودن دو نوع بال مساوی و بال نامساوی می تواند کاربردهای متنوع تری داشته باشد.
  4. سپری خمش پذیری کمی دارد که گاهی باعث مشکلات شده است.
  5. سپری شکل ظاهری شبیه به T دارد در حالیکه نبشی دو شکل V و L دارد.
  6. نبشی با ضخامت بیشتری نسبت به سپری تولید می شود.
  7. شیوه تولید در پروفیل سپری متنوع تر از شیوه های تولید نبشی می باشد.

تفاوت نبشی سبک و سنگین

در بازار نبشی اسپیرال گرم نوردیده بال مساوی هم موجود می باشد. این نوع نبشی جزء نبشی سبک قرار دارد و از سایز 20*20*2 تا 50*50*5 به بازار عرضه می شود. منظور از نبشی 20*20*2 نبشی با طول 20 و ضخامت 2 میلیمتر می باشد.

قیمت نبشی اصفهان

جهت اطلاع از قیمت روز نبشی و سپری در اصفهان با مشاوران فروش آهن سه در ارتباط باشید. امیدواریم با خواندن این مطلب به شناخت نسبی از این دو محصول رسیده باشید و در هنگام خرید انتخاب مطمئن و صحیحی داشته باشید.

خلاصه مقاله را در اینفوگرافیک زیر بخوانید

اطلاعات تفاوت نبشی و سپری

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fa fa-file-pdf-o”]

دریافت PDF هفت نکته در شناخت نبشی و سپری

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *