دانشنامه و مقالات

مهترین تفاوت نبشی پرسی و فابریک چیست؟

تفاوت نبشی پرسی و فابریک

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

کاربرد نبشی در ساختمان

شاید در نگاه اول به پروفیل نبشی ، هیچ تفاوتی میان انواع این محصول احساس نکنید. ولی جالب است بدانید نبشی دارای انواع مختلفی دارد که تفاوت آن در نحوه ساخت این محصول ناشی می شود و باعث تفاوت در خواص و عملکرد محصول در سازه می شود. به طور کلی نبشی ها پروفیل های باز هستند که به صورت دو ورق عمود برهم تولید می گردند و به دو صورت مرکب و منفرد در ساختمان سازی و یا در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول را می توان از لحاظ شکل ظاهری به دو نوع نبشی بال مساوی و بال نامساوی تقسیم کرد. نبشی های بال نامساوی اغلب در مصارفی که امکان استفاده از نبشی های بال مساوی وجود نداشته باشد استفاده می شود.

کاربرد نبشی در ساختمان

تفاوت های نبشی پرسی و فابریک

نبشی از لحاظ نحوه تولید به دو صورت نبشی فابریک و پرسی طبقه بندی می شود که تفاوت اصلی آن ناشی از تفاوت در روش ساخت نبشی است.

نبشی پرسی:

اساس ساخت این نوع پروفیل نورد سرد می باشد. جهت ساخت نبشی پرسی، ورق فولادی را بعد از برش به طول 6 متر به درون دستگاه فرمینگ هدایت می کنند. این ورق با عبور از میان دستگاه رول فرمینگ از وسط خم می شود و شکل و فرم نبشی را به خود می گیرد. بنابراین این محصول که ماهیتی از ورق فولادی داشته بدون هیچگونه درز جوش بر روی بدنه تولید می گردد.
اساس کار دستگاه رول فرمینگ متشکل از تعدادی گیربکس می باشد و توانایی فرم دهی به ورق های فولادی با عرض و ضخامت های متفاوت را دارد. سیستم کار دستگاه برش به صورت گیوتین هیدرولیکی می باشد که دارای قابلیت تنظیم سرعت می باشد.

نبشی فابریک:

شیوه تولید نبشی فابریک به شیوه نورد گرم می باشد به این صورت که در مرحله اول شمشه فولادی یا بلوم با اندازه های مشخص و استاندراد را به درون کوره های حرارت انتقال می دهند. سپس با عبور دادن شمشه های سرخ شده از میان غلتک های نورد، ضمن کاهش ضخامت و افزایش طول به شکل پروفیل نبشی فرم می گیرد. بعد از این مرحله نبشی تولید شده به بخش برش فرستاده و در اندازه های مورد نظر برش داده می شود. سرعت، قدرت موتور و تعداد دروازه های گیوتین هیدرولیکی که نبشی ها را به طول های استاندارد برش می دهد از مشخصاتی است که می تواند بر کیفیت محصول تاثیرگذار باشد. به همین علت اپراتوری جهت تنظیم این پارامتر ها باید در این قسمت قرار گرفته باشد.

فیلم خط تولید نبشی

 

مشخصات نبشی

استاندارد ساخت نبشی ها شامل استانداردهای DIN EN 10056-1 ، ASME S 1-36، ASTM A36 می باشد. نبشی های V شکل تحت استاندارد Gost 8240 و نبشی L شکل مطابق با استاندارد Gost8510 تولید می گردد. ضخامت این محصولات در حالت استاندارد و مطابق با جدول اشتال بین 3 تا 35 میلیمتر بوده که در ایران ضخامت بین 3 تا 20 میلیمتر و در طول های بین 6 تا 12 متر تولید می گردد.

کاربرد نبشی در ساختمان

پروفیل نبشی نه تنها در صنعت برای ساخت بادبند، سازه های LSF، دکل انتقال نیرو، خرپا، اتصالات پل به ستون، ماشین آلات صنعتی کاربرد دارد بلکه در صنعت ساختمان سازی نیز از انواع نبشی در ساخت سقف کرومیت، اتصال ستون به صفحات پایه ستون، ساخت دیوار های سفالی، فونداسیون، اتصال تیرآهن به بیم های باربر و در ساخت آسانسورها کاربرد دارد.

تولیدکنندگان نبشی

در ایران کارخانجاتی در زمینه تولید نبشی فعالیت دارند که از این کارخانجات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ذوب آهن اصفهان
  • صنایع فولاد کوهپایه
  • فولاد ناب تبریز
  • صبا فولاد منظومه
  • نورد فولاد تهران
  • نورد آریان فولاد
  • گروه صنعتی شکفته

این کارخانجات پروفیل نبشی را در جنس های متفاوت از جمله آلومینیومی، استیل، پی وی سی، گالوانیزه و… تولید می نمایند. تفاوت در جنس فولاد مورد استفاده در ساخت این محصولات موجب ایجاد تفاوت در کاربرد آن می شود. در ادامه مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت:

نبشی آلومینیومی

یکی از پرکاربرد ترین محصولات فولادی در ساخت کابینت و یراق آلات در ساختمان سازی، نبشی آلومینیومی می باشد. آلومینیوم فلزی نرم، چکش خوار و نقره ای رنگ و از فراوان ترین عنصر در پوسته زمین می باشد. این فلز به دلیل استحکام بالا و در عین حال با دارا بودن وزنی سبک، همچنین جوش پذیری و شکل پذیری عالی، مقاومت خوبی در برابر خوردگی موجب گشته تا در ساخت انواع پروفیل و مقاطع فولادی از این آلیاژ استفاده شود.

نبشی های آلومینیومی از لحاظ اندازه و کیفیت بسیار متنوع بوده، همچنین از وزن سبکی برخوردار بوده که این امر نصب و حمل و نقل آن را با سهولت همراه کرده است. از کاربرد های این محصول در زوایای دیوار سردخانه های متحرک و صنعتی، به عنوان محافظ پله ها، پرکننده های فواصل در پارتیشن های دو جداره و تک جداره و به جهت آب بندی کردن درز ها کاربرد دارد. در تعیین قیمت نبشی آلومینیومی عواملی از جمله عملیات حرارتی، نوع مواد اولیه آلومینیوم، ابعاد پروفیل آلومینیوم همچنین نوع رنگ یا آنودایز محصول تاثیر می گذارد.

استاندارد نبشی استیل

در حقیقت استیل همان فلز آهن است که در ترکیبات خود دارای تنها 2 درصد کربن می باشد. از دیگر آلیاژ های موجود در استیل می توان کروم، نیکل، مولیبدن را نام برد. البته درصد وجود این آلیاژها در انواع استیل متفاوت بوده که انواع استیل بگیر، نگیر، ضد زنگ و… را شامل می شود. این نوع فلز همچنین در برابر عوامل خورنده و دمای بالا بسیار مقاوم می باشد. با استفاده از فلز استیل می توان نبشی را به هر دو صورت پرسی و فابریک و در دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تولید کرد که از این نوع نبشی ها در مکان های فضای باز و یا دارای رطوبت مورد استفاده قرار می گیرد.

نبشی استیل در اصفهان

نبشی ضد زنگ

پروفیل نبشی ضد زنگ در دو نوع ضد زنگ 304 و T316 می باشد که چنانچه در برابر آب شور، مواد شیمیایی، اسیدی یا خورنده قرار بگیرد مقاومت از خود نشان می دهد و خراب نمی شود. به همین دلیل از آن در ساخت چهارچوب های فلزی، تجهیزات صنایع غذا و دارو همچنین در تعمیرات یا مستحکم سازی مورد استفاده قرار می گیرد.

تولید نبشی گالوانیزه

بعد از ساخت نبشی، فرقی ندارد به چه روشی فابریک یا پرسی ، برای بالا بردن مقاومت محصول بر روی مقطع پوششی از فلز روی را به شیوه گرم می دهند تا در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم شود. در این صورت فلز روی به عنوان آند و نبشی که از جنس آهن است به عنوان کاتد عمل کرده، و در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت با اکسیژن واکنش می دهد. در این مرحله لایه ای شفاف بر روی سطع مقطع ایجاد می شود و از زنگ زدن آهن جلوگیری می نماید.

خلاصه مقاله فوق را می توانید در اینفوگرافیک زیر مشاهده کنید

اطلاعات تفاوت نبشی پرسی و فابریک

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”outline” style=”square” message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fa fa-file-pdf-o”]

دریافت PDF مهمترین تفاوت نبشی پرسی و فابریک چیست؟

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *