دانشنامه و مقالات

انواع میلگرد از نظر شکل ظاهری A1 تا A4

جدول مشخصات انواع میلگرد

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

آشنایی با انواع میلگرد های A1 , A2 , A3 , A4

قیمت میلگرد همواره یکی از پربازدیدترین عناوین در طول روز می باشد. موارد جالب دیگری که افراد به دنبال آن هستند بررسی تفاوت قیمت میلگرد a2 و a3 است. پیش از پرداختن به قیمت خوب است بدانید این مقاطع از آن جهت پر اهمیت می باشد که به عنوان اصلی ترین ماده اولیه در ساخت و ساز به حساب می آید. تولید کنندگان این محصول پرکاربرد را در انواع مختلفی چه از لحاظ شکل ظاهری و چه از لحاظ ساختار و ترکیبات شیمیایی تولید می کنند. وجود تفاوت ها در شکل ظاهر، ترکیبات و نوع ساخت محصول باعث ایجاد تفاوت در رفتار نهایی محصول می شود. به همین علت برآن شدیم تا در مقاله ای ضمن معرفی این محصول، تفاوت ها و راه های شناخت انواع آن را به شما آموزش دهیم. به طور کلی مقاطعی توپر و بلند که برای جبران نیروی کششی بتن در فونداسیون ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد را میلگرد می گویند. این محصول را می توان از سه جهت طبقه بندی کرد:

  • به طور کلی این مقاطع به دو نوع ساده ( ترانس ) و آجدار تقسیم می شود که مقاطع آجدار خود انواع مختلفی دارد. میلگرد ترانس یا ساده (A1) مقاطعی توپر و طویل می باشند که در تمام سطح مقطع هیچ گونه برآمدگی و یا به اصطلاح آج وجود ندارد.
  • مقاطع آجدار از لحاظ شکل ظاهری خود به سه دسته آجدار مارپیچ (A2) ، آجدار جناقی (A3)  و میلگرد با آج های مرکب (A4) که ترکیبی از دو مقاطع مارپیچ و جناقی است، دسته بندی می شود.

تفاوت شکل ظاهری انواع میلگرد

تفاوت میلگرد از لحاظ شیوه ساخت

تفاوت میلگرد a2 و a3  و سایر تولیدات در شیوه ساخت به اینصورت مطرح می گردد. این محصولات به سه شیوه سردکاری، میکروآلیاژی و ترمکس تولید می شود.

  •  سردکاری
    در روش نورد سرد تولید در دمای پایین صورت می پذیرد. مقاطعی که به این شیوه تولید می شوند مقاومت تسلیم بالا و شکل پذیری پایین داشته و باید توجه داشت که از مقاطع تولید شده به این روش در مناطق زلزله خیز به هیچ عنوان نباید استفاده کرد.
  •  میکروآلیاژی
    مقاطع تولید شده در این روش به آرامی و در هوای آزاد خنک می شوند به همین علت محصول دارای مقاومت بالا می باشد به همین جهت در مناطق زلزله خیز استفاده از این مقاطع توصیه می شود.
  • ترمکس
    در این شیوه مقاطع را از شمش های با کیفیت پایین تولید می کنند همچنین بعد از تولید محصولی که دمای بالا دارد را به سرعت خنک می کنند. این کار باعث خنک شدن سطح میله و گرم ماندن مغز آن و در نتیجه تفاوت مقاومت در سطح و مغز محصول می شود. یکباره خنک کردن مقطع باعث پایین آوردن مقاومت سطح میلگرد شده از همین رو برای استفاده در مناطق زلزله خیز مناسب نمی باشد.

تفاوت میلگرد از لحاظ آنالیز

  • مقاطع A1 با آنالیز 240 و مطابق با استاندارد ملی ایران ISIRI 3132 ساخته می شود. در ترکیبات این استاندارد به میزان 60 درصد سیلسیم، 0.85 درصد منگنز، 24 درصد کربن، 0.055 درصد گوگرد و 0.055 درصد فسفر وجود دارد.
  • مقاطع آجدار موازی A2 با آنالیز 340 تولید می گردد. این محصول مقاطعی تقریبا نرم بوده با این حال از مقاطع A1 سخت تر است و حالتی شکننده دارد. ترکیبات موجود در آن شامل 65 درصد سیلسیم، 1.40 درصد منگنز، 0.055 درصد فسفر، 0.055 درصد گوگرد و 34 درصد کربن می شود.
  • مقاطع آجدار جناقی A3 با آنالیز 400 می باشد. درصد کربن میلگرد a3 به نسبت سایرین بالاتر (39 درصد) است به همین دلیل جزء مقاطع بسیار ترد و شکننده قرار می گیرد.
  • مقاطع آجدار مرکب A4 با گرید 500 ساخته می شوند.تفاوت آن در نوع آج های محصول می باشد در صورتیکه در ترکیبات آن تفاوت چندانی با دو نوع A2 و A3 ندارد.

طبقه بندی انواع میلگرد

میلگرد A1
مقاطعی با شکل ظاهری صاف و خاصیت فیزیکی نرم می باشد. آنالیز این محصول 240 با 25 درصد تغییر شکل نسبی بوده، این مقاطع با 2400 مقاومت تسلیم و 5000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع مقاومت کششی جزء مقاطع با انعطاف پذیری بالا قرار می گیرد که اغلب در مصارف آهنگری کاربرد دارد. جوش پذیری در این محصول بالا بوده به همین دلیل از آن در مواردی که به جوشکاری نیاز است هم می توان استفاده کرد. این مقاطع که جزئی از میلگردهای داکتیل است با قطر 12 تا 50 میلیمتر و طول های 6 تا 12 متر در بازار موجود می باشد.

اغلب شما مقاطع ساده را در بازار به همراه یک برگ شناسایی که تمامی اطلاعات از قبیل آنالیز سایز، قطر و مشخصات فنی بر روی آن درج شده است. علامتی که برای این مقاطع در برگه شناسایی حک می شود علامت فی یا Ø می باشد. این محصول اکثرا برای ساخت مفتول، پیچ ، مهره و میخ و همچنین برای برخی اتصالات کاربرد دارد.

میلگرد A2
مقاطعی با آج هایی به صورت مارپیچی و با زاویه ی 45 درجه می باشد. این مقاطع با آنالیز 340 که با 19 درصد تغییر شکل نسبی جزء مقاطع نیمه سخت قرار می گیرد و توصیه شده در عملیات جوشکاری از آن استفاده نشود. بنابراین دقت شود حتی الامکان جوشکاری بر روی این مقاطع انجام نشود. مقاطع A2 با مقاومت تسلیم 3000 سانتی متر مربع و مقاومت کششی 5000 بر سانتی متر مربع اغلب در ساختمان سازی و خاموت زنی کاربرد دارد.

میلگرد A3
مقاطعی با آج های جناقی و آنالیز 400 می باشد. این مقاطع با 14 درصد تغییر شکل نسبی جزء مقاطع سخت قرار می گیرد. همچنین این استاندارد جوش پذیر نیست و به هیچ عنوان نباید از آن در عملیات جوشکاری و خم کاری استفاده کرد. تنش گسیختگی آن برابر با 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش جاری برابر با 4000 کیلوگرم بر سانتی متر می باشد. این محصول به دلیل دارا بودن درصد تغییر شکل نسبی پایین ( 14 درصد ) به هیچ عنوان در عملیات جوشکاری و تغییر شکل مناسب نمی باشد و اغلب به صورت طولی در فونداسیون ساختمان کاربرد دارد.

میلگرد A4
این مقطع با آنالیز 500 بوده که آج های آن ترکیبی از دو آج مارپیچ و جناقی می باشد از همین رو به این مقاطع آجدار مرکب می گویند. این مقاطع با تنش تسلیم 500 به عنوان مقاطع سنگین ساختمانی به حساب می آید ولی به شدت شکننده بوده و برای استفاده در عملیات خمکاری مناسب نمی باشد.

جدول مشخصات انواع میلگرد

برای هر میلگرد شکل ظاهری در جدول زیر قابل مشاهده است. در این جدول به سادگی میتوانید تفاوت ظاهری میلگرد a2 و a3 و … را مشاهده نمایید.

تفاوت شکل ظاهری انواع میلگرد

خلاصه مقاله فوق را میتوانید در اینفوگرافیک زیر مشاهده فرمایید

اطلاعات انواع میلگرد از نظر شکل ظاهری A1 تا A4

همانگونه که در این مطلب مطالعه نمودید انتخاب نوع میلگرد متناسب با نوع کاربرد شما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین دلیل به شما عزیزان توصیه می شود تا ضمن شناخت نوع مقطع در هنگام خرید به نوع محصولی که خرید می کنید دقت بفرمایید. چنانچه دیدگاهی برای هرچه بهتر کردن این مطلب دارید با ما در میان بگذارید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message style=”square” message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fa fa-file-pdf-o”]

دریافت PDF  انواع میلگرد از نظر شکل ظاهری A1 تا A4

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *