اخبار لحظه ای بازار آهن

پیش بینی قیمت آهن در نیمه دوم سال 98 (بروزرسانی شد )

پیش بینی قیمت آهن

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

از تب و تاب قیمت در بازار فولاد تا سکون و سکوت

روزهای آخر سال 97 همه جا حرف از وضعیت نامشخص بازار فولاد در سال آینده بود و بیم و امیدهای موجود، ابهام درباره آینده اقتصاد کشور را تشدید می کرد. با این اوصاف پیش بینی قیمت آهن در سال 98  و گمانه زنی در خصوص قیمت میلگرد ، قیمت ورق گالوانیزه و سایر مقاطع فولادی سخت تر از همیشه شده چرا که هر روز اخبار و اتفاقاتی روند بازار را تغییر می دهد.

حدود دو ماه و نیم از سال نود و هشت می گذرد و بازار آهن فراز و فرود زیادی به خود دیده است. در اردیبهشت 98 درست نزدیک سالگرد خروج آمریکا از برجام، ترامپ ضربه سختی به صنعت فولاد ایران زد و صنایع آهن، آلومینیوم، فولاد و مس را در لیست تحریم های خود قرار داد. در همین راستا به تمامی کشور ها، سازمان ها و بنادری که خریدار صنایع فلزی ایران بودند اعلام کرد که فقط 90 روز مهلت دارند تا خریدها و برنامه های خود را با جمهوری اسلامی ایران لغو کنند و گرنه اموال آن ها مصادره می شود و امتیازات و همکاری تجاری با آمریکا را از دست می دهند.

اتفاقی که کمی عجیب بود. چرا که ترامپ به جای صنعت پتروشیمی، سراغ صنایع فلزی رفت. صنعت پتروشیمی اولین منبع در آمدی و وابسته به نفت ایران است و می توانست در اولویت اول آمریکا قرار بگیرد اما صنایع فلزی دومین منبع درآمدی در لیست تحریم ها قرار گرفته است. سوال بزرگی که در ذهن پدید می آید، چرا صنایع فلزی؟

چرا صنایع فلزی؟

تحلیل گران سیاسی بر این باورند که چون جمهوری اسلامی در زمینه پتروشیمی تاثیر زیادی بر جهان دارد تحریم به یک بارۀ آن مشکلات اساسی را برای سایر کشور ها به وجود می آورد و از آن سو، آمریکا می داند در صورتی که صنایع پتروشیمی را تحریم کند، برگ برنده مذاکره و… را از دست می دهد. از آن سو صنایع فلزی ایران تا قبل از برجام دچار رکود شده بود. اما بعد از امضای برجام این صنعت 39 درصد رشد کرد و در سال نود و شش به 3 میلیارد دلار رسید و قرار بود در چارچوب برجام رشد و صادرات فولاد تا 2025 به دو برابر خود برسد. این شرایط بازار آهن را در نوسان و سکون قرار داده است.

در این شرایط تحریم دو نظریه وجود دارد. نظریه اول معتقد است که با تحریم ایران توازن صنعت فولاد جهان در زمینه عرضه و تقاضا برهم می خورد. این روزها شرایط سنگ آهن در جهان دچار رکود عرضه شده است. حال با توجه به این موارد و به خصوص رابطه سرد چین و آمریکا در حوزه سیاست، این نظر هست که جای خالی ایران به چشم بیاید. در نگاه دوم این نظریه هست که سهم ایران در بازار فولاد و آهن دنیا رقم چندانی است و با این تحریم درصد فعالیت ایران نیز کمتر می شود. این تحلیل گران معتقدند که تعادل صنایع فلزی دنیا برهم نمی خورد. نکته قابل تامل هم این است که ایران سال گذشته به کاهش صادرات خود در زمینه صنایع فلزی پرداخت و هیچ اتفاقی در بازار رخ نداد. این مساله را هم باید بررسی کرد که سایر کالاهای ایران در حال حاضر سهم جدی از بازار صادرات دنیا را تصاحب نکرده است. این دسته از مفسران معتقدند که تحریم صنایع فلزی ایران برای جوامع بین المللی اهمیت چندانی ندارد.

از ابتدای سال قیمت آهن آلات مدام در تغییر و بالا و پایین شدن بود. در ابتدای اردیبهشت ماه با وجود افزایش قیمت ارز اما بازار آهن در رکود بود و قیمت ها رو به کاهش؛ چنان چه میلگرد های سایز 16 و 18 به مرز 4500 تومان رسید و همین امر باعث شد که این محصولات جز کالا های ضررده ذوب آهن در آن هفته شود.

در جدول زیر قیمت شاخص متوسط و تقریبی نرخ میلگرد از 30/07/98 تا 29/12/98 را می توانید ببنید.

قیمت میلگرد شش ماه دوم سال 98

دریافت فایل اکسل قیمت روز میلگرد در بازار

بازار فولاد در اردیبهشت ماه

در اواسط ماه اردیبهشت اما به یک باره و بعد از اعلام تحریم های آمریکا قیمت ها در بازار آهن افزایش یافت. در پی این خبر دلار نیز وارد کانال 16 هزار تومان شد. بلافاصله پس از این اتفاق در روزهای پایانی ماه اردیبهشت 98 وزارت صمت طی یک بخشنامه دستور به توقف صادرات داد که پاسخی باشد به دولت آمریکا و به نوعی دهن کجی کردن به ترامپ به خاطر سیاست تحریم صنایع فولاد جمهوری اسلامی. همین دستور کافی بود تا بازار ملتهب تر از قبل شود و کارخانه ها سکوت را ترجیح دهند و خرید و فروشی اتفاق نیفتد. اما بعد از چند روز لیست کارخانه‌ های مجاز برای صادرات اعلام شد تا آرامش نسبی به بازار آشوب بازگردد و شرایط از حالت سکوت خارج شود.

بیشترین نگرانی از بابت محدودیت صادراتی کشور مربوط به هزینه های حمل مبادلات، تامین مواد اولیه، ملزومات تولید و نیز نگه داشتن ظرفیت‌ های ایجاد شده در سطح بهینه است تا علاوه بر حفظ سطح اشتغال، سرمایه ‌های درگیر این صنعت همچنان در دامنه بازدهی اقتصادی عمل کنند. اردیبهشت و خرداد به گونه ای روز های خود را طی می کردند که روزی کارخانه ای محصولش را با افزایش قیمت شروع می کرد و سایر رقبا قیمت را ثابت نگه می داشتند و تغییرات پی در پی را اعمال می کردند. فرا رسیدن ماه مبارک رمضان باعث شد که بازار به سکون برسد و حرکتی در آن صورت نگیرد. کارخانجات محصولی به بازار عرضه نمی کردند و کمرنگ شدن فروش توسط تولید کنندگان بیشتر به چشم می آمد. رمضان 98 به صورت نمودار سینوس پیش رفت و افزایش قیمت ها به صورت مویرگی و تدریجی انجام شد. به طور مثال کارخانه میلگرد شمس سپهر، پرشین و سیرجان به ازای هر کیلو تولید میلگرد آج دار 50 تومان افزایش قیمت را در روزهای رکود بازار لحاظ کردند. روز های پایانی ماه رمضان که با تعطیلات نیمه خرداد همراه بود باعث شد که بازار راکدتر از قبل شود و حجم معاملات کمتر شود.

پیش بینی بازار و قیمت آهن در نیمه دوم سال 98 کار را سخت تر کرده است. از آنچه که اقتصاد بیمار کشور هر روز وخیم تر از سال قبل شده و در برآورده کردن کالاهای اساسی و نیاز مردم با قیمت مناسب به مشکل بر خورده است. در شرایطی که کشور دچار تامین شکر و روغن شده و ناگهان با کمبود ماکارونی و افزایش قیمت آن مواجه می شود، صحبت از بازار آهن و فولاد و پیش بینی این وضعیت، کاری دشوار است.

اتمام مهلت اتحادیه اروپا

اما آنچه از شرایط می توان فهمید این است که ایران ضرب العجل60 روزه به اتحادیه اروپا داد، مبنی بر اینکه در صورتی که اوضاع برجام به این شکل باشد، جمهوری اسلامی از برجام خارج می شود. اتحادیه اروپا این ضرب العجل را رد کرد و حالا باید دید در صورت ورود پرونده ایران به شورای امنیت، شرایط چگونه رقم می خورد. باید توجه کرد که در شش ماهه دوم سال نود و هشت تحولات متفاوتی احتمال رخ دادن است. از احتمال مذاکره تا رسیدن پرونده برجام به شورای امنیت، از اعمال تحریم های بیشتر تا مسکوت ماندن اوضاع در منطقه و جهان (با توجه به شرایط اقتصادی که در دنیا آرام آرام در حال شکل گیری است). بعضی از مفسران معتقدند که احتمال دارد دنیا در نیمه دوم سال روزهای قبل از بحران سال 2008 میلادی را به خود ببیند. از این شرایط برآورد می شود که اوضاع اقتصادی دنیا روالی را طی کند که تحریم ها علیه ایران بیشتر نشود.

آنچه که تصور می شود این است که تا تابستان 98 قیمت ها توسط کارخانه ها ثابت نگه داشته شود. اما نکته مهم تا بدین لحظه این بوده که فعالان بازار در این مدت که از سال 98 گذشته است واکنشی نسبت به سیر نزولی قیمت ها نشان نداده اند. یعنی کسی از عناوینی چون بسته شدن بازار، یا بسته شدن فروش برای عدم عرضه محصولات صحبت نمی کند. این قضیه را باید بدانیم که روز به روز از قدرت خرید جامعه کاسته می شود و همین امر باعث شده که تولید کنندگان و فعالان سعی کنند با هر نقشه و حقه ای خریدار را به پای معامله بیاورند.

تاثیر بازار مسکن در قیمت آهن

برای بررسی این موضوع باید چند گام به عقب برویم، به سال های تصدی دولت نهم و دهم. به روز هایی که پروژه کاملا پوپولیستی کلید خورد که در آن فکر و برنامه ریزی بلند مدت دیده نمی شد و نتیجه اش پس از سال ها شد موجی از انفجار تخریب کننده در بازار آهن و فولاد کشور. در بیانی بهتر، حرکت ناگهانی مسکن مهر باعث شد که حجم عظیمی از تقاضا وارد بازار شود در پی این حجم، تولیدکنندگان میزان تولید خود را به طور چشمگیری افزایش دادند. علاوه بر آن تعداد کارخانه فولاد نیز افزایش یافت که در بین آن ها بعضی نیزکیفیت پایینی داشتند. این اتفاق باعث شد که یک موج مصنوعی و موقت راهی بازار شود اما عواقب آن سال ها گریبان گیر این صنف شد. چرا که حجم تولیدات زیاد آن زمان، مازاد قابل توجهی به بازار تحمیل کرد که هنوز بازار آهن با آن درگیر است. این حجم اضافه را بگذارید کنار شرایط این روزهای ساخت و ساز و بازار مسکن. مسکن دچار رکود شده و دیگر مثل قبل فعالیت ندارد. می دانیم که با صنعت ساختمان سازی تعداد زیادی از مشاغل ارتباط مستقیم دارند و همین امر باعث گردش سرمایه و پول در جامعه می شود. وقتی بازار مسکن راکد باشد بازار آهن نیز راکد خواهد بود. با توجه به شرایط حال حاضر، رکود و تورم شدیدی که در جامعه وجود دارد، احتمال اینکه در نیمه دوم سال نود و هشت بازار مسکن بیشتر از گذشته مسکوت بماند وجود دارد و همین اتفاق بازار داخلی آهن را بیشتر از گذشته در رکود نگه می دارد و احتمال کاهش تقاضای آهن خواهد بود.

بازار خودرو

از روند و عملکرد کارخانه های خودرو سازی کشور و با توجه به بخشنامه ها و فروش های پشت سرهم خودرو در سال 97 احتمال این وجود دارد که حباب قیمت خودرو در شش ماهه دوم سال کمتر شود و قیمت خودرو پایین تر بیاید. در صورتی که قیمت خودرو کاهش پیدا کند و تقاضای مردم برای خرید خودرو بیشتر شود، احتمال دارد که بازار آهن برای مصارف خودروسازی جان بگیرد، اما اگر این اتفاق نیفتد قیمت آهن نیز کاهش پیدا می کند. چرا که تقاضایی نخواهد داشت.

پیش بینی قیمت میلگرد در سال 98

از حرکت های فصل بهار می توان نتیجه گرفت که قیمت ها تا تابستان افزایش خواهد داشت. اما در پاییز سال 98 احتمال توقف آن وجود دارد. یکی به دلیل ماه محرم و صفر، دیگر اینکه در صورتی که هیچ اتفاق سیاسی خاصی اتفاق نیفتد، به خاطر سرمای هوا و مشکل حمل و نقل واکنش و فعالیتی در این فصل نمی شود. با این حال انتظار می رود در فصل زمستان به ویژه ماه آخر شرایط بازار و قیمت آهن متفاوت شود، چرا که در آخر سال نود و هشت انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار می شود و به خاطر فعالیت های سیاسی و جو حاکم در آن فضا، بازار آهن فعال تر خواهد بود.

در پایان این مطلب، می توانید نمودار زیر را ببینید که تغییرات قیمت میلگرد را از بهمن 97 تا خرداد 98 نشان می دهد. از این نمودار به راحتی می توانید توضیحات متن بالا را متوجه شوید که نوسانات بازار آهن چگونه بوده است. به ویژه از آغاز سال 98 نمودار آشکارا از شرایط می گوید.

آنچه که مهم تلقی می شود و باید به آن توجه کرد، این است که در صورتی که به آهن نیاز واقعی دارید سعی کنید آن را تهیه کنید چرا که شرایط در آینده با تامل به آنچه که در بالا گفته شد متغیر است و نمی توان دقیق پیش بینی نمود. بازار آهن به پارامترهای زیادی وابسته است که همه آن ها در این زمینه تاثیر گذارند.

نمودار قیمت میلگرد در سال 98

نمودار قیمت میلگرد

نمودار قیمت میلگرد در سال 98

بررسی علل افزایش قیمت تیرآهن در آبان ماه 98

هفته گذشته درحالی شروع شد که قیمت ها در بازار خرید و فروش چه از انبار و چه از کارخانجات با ثبات همراه بود. با گذشت دو روز و متقارن شدن با ایام شهادت و تعطیلی همچنین با اتمام برخی از سایزهای تیرآهن در انبارها شاهد افزایش قیمت در تیرآهن شدیم. به علاوه دلیل این نوسانات را می توان عدم عرضه تیرآهن توسط ذوب آهن اصفهان دانست.

چنانچه بخواهیم افزایش یا کاهش قیمت تیرآهن در روزهای آتی را بررسی کنیم باید چند عامل از قبیل قیمت سنگ آهن ، میزان تقاضا ، میزان موجودی انبارها و کارخانجات را مورد بررسی قرار دهیم. به علت سوالات مکرر در خصوص کاهش قیمت ها در روزهای آینده باید این نکته را مد نظر قرار داد در صورتیکه عرضه داخلی به روز شود امکان کاهش قیمت تیرآهن و سایر مقاطع وجود خواهد داشت. به علاوه در برآورد قیمت آهن آلات قیمت شمش و سنگ آهن نیز بی تاثیر نبوده و در صورت کاهش قیمت این اقلام تیرآهن نیز ارزان خواهد شد. از دیگر عواملی که بر کاهش یا افزایش قیمت تیرآهن موثر است نوسانات در قیمت سنگ آهن بود که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

در پایان هفته ای که گذشت (هفته اول آبان ماه) قیمت سنگ آهن در میادین چین با ثبات همراه بود. از طرفی در استان تانگشان در کشور چین برنامه هایی برای کاهش قیمت سنگ آهن وجود دارد. این برنامه ها دقیقا همزمان با افت خرید از سوی خریداران آهن آلات بود. دو عامل کاهش تقاضا و افزایش عرضه سنگ آهن از سوی دو کشور برزیل و استرالیا در نیمه پایانی سال 2019 ممکن است موجب پایین آمدن قیمت سنگ آهن شود. با تمامی این اوصاف نوسانات موجود در این روزهای بازار آهن آلات غیر قابل پیش بینی بوده و نمی توان به طور حتم در رابطه با افزایش یا کاهش قیمت آهن آلات نظر قطعی داد.

شما عزیزان در ادامه میتوانید مطلبی با عنوان  پیش بینی قیمت آهن در سال 99 را نیز مطالعه فرموده تا از آینده بازار فولاد و کم و کیف آن مطلع شوید.

امید است با مطالعه این مطلب آنچه که تعیین کننده خطوط قرمز در بازار فولاد است را شناخته و بر مبنای آن تصمیم درستی در راستای کسب و کار خود برداشته باشید. نظرات و انتقادات سازنده شما ما را در بهتر شدن محتوی ارائه شده یاری خواهد رساند. در صورتی که شما مخاطب گرامی این مطلب را خواندید و در مورد این مبحث نقطه نظر، اطلاعات و… دارید برای ما در پایین مطلب کامنت بگذارید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

4 نظر در “پیش بینی قیمت آهن در نیمه دوم سال 98 (بروزرسانی شد )

  1. بینام گفت:

    سلام به نظرشما الان وقت خوبیست برای خرید اهن یاصبر کنیم تاابان ماه

    1. admin گفت:

      با سلام و وقت بخیر دوست عزیز
      با توجه به نوسانات بازار که هر روز شاهدش هستیم ، به نظر این باز هم حباب هست . تقاضا برای خرید وجود داره اما مشتری دیگه هیجانی تصمیم نمیگیره و داره روند بازار رو چک میکنه . به همین دلیل عدم خرید آهن توسط مشتری منجر به شکستن قیمتها میشه و ممکنه مقاومت تولید کننده رو بیاره پایین و قیمتها کاهش پبداکنن و به ثبات نسبی برسن …..
      البته این مورد توی تیرآهن و نبشی ناودانی خیلی مشهوده که مشتری ها بیشتر شرایط را رصد میکنند و زود تصمیم نمیگیرن.
      اما در کل بازار ثابت است و پیشنهاد می شود خرید را انجام دهید

      پایدار باشید

  2. بینام گفت:

    سلام علت بالارفتن قیمت تیراهن درهفتهای اخیر چیست ایا این روند ادامه دارد یابه امید روز برگشتی هم خواهدداشت چون هم فصل زمستان وهم به دلیل نزدیک شدن به انتخابات چطور یش بینی میکنید ممنونم

    1. admin گفت:

      با سلام و وقت بخیر
      ضمن تشکر از توجه شما مطلب پیش رو توسط تیم تحلیل گر آهن سه بروزرسانی شد. شما می توانید با مراجعه به قسمت پایانی مطلب پاسخ خود را دریافت نمایید. امید است بتوانید با توجه به توضیحات ذکر شده در کنار بررسی های خودتان در روزهای آتی در خصوص قیمت روز تیرآهن به یک برآورد نسبی از احتمال افزایش یا کاهش قیمت تیرآهن دست پیدا کنید.

      پایدار باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *