دانشنامه و مقالات

میلگرد مورد نیاز برای ساختمان 2 طبقه

مقدار میلگرد مورد نیاز در ساختمان دو طبقه

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مقدار میلگرد مصرفی در اسکلت بتنی

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_message style=”square” message_box_color=”vista_blue” icon_fontawesome=”fa fa-eye”]

جدول اشتال میلگرد

[/vc_message][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_message style=”square” message_box_color=”vista_blue” icon_fontawesome=”fa fa-eye”]

جدول وزن میلگرد

[/vc_message][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_message style=”square” message_box_color=”vista_blue” icon_fontawesome=”fa fa-eye”]

قیمت روز میلگرد در بازار

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

در ابتدای هر پروژه ی ساختمان سازی ممکن است شما عزیزان با مسئله ی محاسبه ی قیمت میلگرد به عنوان اصلی ترین عنصر در ساخت و ساز روبرو باشید. به علاوه قیمت آرماتور مصرفی در ساخت متناسب با مقدار مصرف این محصول کاهش یا افزایش می یابد. از همین رو با یک محاسبه سر انگشتی مقدار آرماتور مصرفی در ساختمان که در این مقاله به شما آموزش خواهیم داد می توانید هزینه های پیش رو را برآورد کنید. این مطلب به طور اختصاصی به موضوع محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز در ساختمان دو طبقه خواهد پرداخت.

برای تخمین میلگرد مورد نیاز در ساختمان دو یا چند طبقه ابتدا باید مقدار مقاطع مورد نیاز در فونداسیون دو طبقه ، ستون و سقف محاسبه شده و بعد از آن به بررسی این مقدار در طبقات یک، دو یا بیشتر بپردازیم.

محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز در فونداسیون

محاسبه میلگرد فونداسیون

مقاطع در پی یا فونداسیون ساختمان به سه صورت طولی، عرضی و تقویتی اجرا می شود. در این ویدئو می توانید نحوه چیدمان میلگرد را در فونداسیون ساختمان مشاهده نمایید. همچنین در ادامه به محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در فونداسیون خواهیم پرداخت. این نوع پی که در فیلم زیر مشاهده می نمایید پی گسترده نام دارد به این صورت می باشد که یک دال ضخیم بتن مسلح تمامی سطح را می پوشاند. این پی در مورادی که خاک بستر ضعیف باشد و یا احتمال نشست نامتقارن وجود داشته باشد از این نوع پی استفاده می شود.

همچنین در ساختمان هایی که دارای لنگر واژگونی بزرگ باشد، برای توزیع بارهای وارده در سطوح بزرگ، جهت جلوگیری از Uplift و برای مقابله با فشار هیدرولیکی آب های زیرزمینی باید از این نوع پی استفاده کرد. علاوه بر آن چنانچه زمین پی سست باشد که به صورتی که سطح پوشیده شده پی های منفرد بیشتر از نصف سطح زیربنا باشد از لحاظ اقتصادی به صرفه است که از پی منفرد استفاده شود

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”white” icon_fontawesome=”fa fa-video-camera”]

محاسبه میلگرد فونداسیون

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  • مقاطع طولی در پی این مقاطع به صورت طولی در دو ردیف بالا و پایین در فونداسیون ساختمان کار می شوند. برای محاسبه تعداد آرماتور های طولی بکار رفته در فونداسیون باید ابتدا طول مقاطع را با استفاده از دو پارامتر خم میلگرد و طول کاور محاسبه کرد. سپس از حاصلضرب این مقدار در تعداد میلگرد های دو ردیف بالا و پایین می توانید وزن مقاطع طولی در فونداسیون را محاسبه کنید. در تصویر، آرماتور های طولی با خطوط قرمز رنگ مشخص شده اند.

طول کاور *2) ₋ (طول خم *2) + طول محور ₌ طول میلگرد)

میلگرد طولی در فونداسیون

  • مقاطع عرضی در پی نحوه محاسبه طول مقاطع عرضی دقیقا مشابه با مقاطع طولی به این صورت می باشد که محور حاوی آرماتور های عرضی را به فاصله آرماتور عرضی تقسیم کنید. اکنون از تقسیم طول به فاصله، تعداد آرماتور عرضی فونداسیون محاسبه خواهد شد. در پایان باید به دلیل دو ردیف بودن آرماتورهای عرضی این مقدار را در عدد 2 ضرب کنید. در تصویر آرماتور های عرضی را به صورت خط های آبی مشاهده می کنید.مقاطع عرضی در فونداسیون
  • مقاطع تقویتی در پی اغلب این آرماتورها بدون خم می باشد، برای محاسبه وزن این مقاطع طول آرماتور را در تعداد و وزن واحد طول آن آرماتور ضرب کنید. البته برای سرعت بخشیدن به این کار بهتر است با قرار دادن این مقادیر در جدول ریز متره وزن دقیق را محاسبه کنید. جدول ریز متره جدولی در محیط اکسل می باشد که می توان به عنوان منبعی مطمئن در محاسبه اندازه های دقیق به آن استناد کرد. مقادیر موجود در این جدول را باید دقیقا مطابق با مقادیر موجود بر روی نقشه در جدول بنویسید. بعد از پر کردن ستون های طول و عرض میزان سطح را محاسبه کنید. سپس ارتفاع هر طبقه را در مجموع سطوح ضرب کنید اکنون این مقدار را در ستون حجم یادداشت نمایید. اکنون میزان حجم میلگرد مورد نیاز در دسترس ما می باشد. از این جدول علاوه بر استفاده در محاسبه میزان میلگرد مورد نیاز در محاسبه میزان خاکبرداری ساختمان هم مورد استفاده قرار می گیرد.

اکنون که با انواع چیدمان آرماتور در فونداسیون آشنا شدید برای محاسبه تعداد میلگرد مورد نیاز در فونداسیون یک مثال مطرح می کنیم. فرض کنید می خواهیم آرماتور مورد نیاز در ساختمان 6 طبقه را محاسبه کنیم.

تخمین تقریبی ضخامت و ابعاد فونداسیون

محاسبه عمق فونداسیون تعداد طبقات * 10 فرمول محاسبه ضخامت پی (لازم به ذکر است ضخامت پی نباید از 50 سانتی متر کمتر شود) (تعداد طبقات * 10) + 20 سانتی متر                                     10*6+20= 80 سانتی متر فرمول محاسبه عرض پی (تعداد طبقات * 20 ) + 40 سانتی متر                                   20*6+20 = 140 سانتی متر مقدار بیشینه مطابق با فرمول زیر محاسبه می شود که در نهایت عدد بدست آمده که بزرگتر است را در فرمول های بعدی در نظر می گیریم. 1500mm2 = 150cm2 (b عرض پی) 1000mm2=100cm2 (h ضخامت پی) 940mm2= 94cm2 (d عمق موثر)

As1= (0.0025 × b × d) = (0.0025 × 1500 × 940) = 3525mm2 = 352 cm2 As2= ((0.0018× b ×d))/2= ((0.0018× 1500 ×1000)) / 2=1350 mm2=135cm2

فرمول محاسبه مقدار بیشینه

با یک نگاه اجمالی متوجه می شویم که مقدار فرمول اول بیشتر است پس از همان مقدار در عملیات استفاده می کنیم. اگر سایز میلگرد طولی را 20 در نظر بگیریم از طریق فرمول زیر تعداد آرماتور مورد نیاز در هر متر مربع بدست می آید.

3.14+20+20/4= 11

بنابراین در هر متر مربع تقریبا به 11 عدد میلگرد 20 مورد نیاز است. در این مرحله از موارد دیگری که مهندسان با آن روبرو هستند محاسبه مقدار سیم آرماتور بندی می باشد. این مقدار را به این شکل در نظر بگیرید که به ازای هر تن میلگرد مصرف شده در فونداسیون 8 کیلو گرم سیم آرماتور بندی و در ازای هر 100 متر مربع زیر بنا 10 کیلوگرم سیم قالب بندی مورد نیاز است.

حداقل میلگرد طولی (S) را با توجه به شماره میلگرد که 20 است به روش زیر محاسبه کنید: محاسبه مقادیر طولی و عرضی میلگرد تنها برای کنترل رعایت ضوابط می باشد.

S=(1500-(11 ×20)+(2 ×50))/(11-1)=118 mm=12cm

فرمول محاسبه حداقل میلگرد طولی فاصله میلگردها (12 سانتی متر) مقداری بین رنج نرمال ضابطه و قابل قبول می باشد. حداقل میلگرد عرضی مورد نیاز با احتساب میلگرد شماره 20: فرمول محاسبه حداقل میلگرد عرضی

محاسبه میلگرد مورد نیاز ساختمان

برای محاسبه تعداد میلگرد برای ساختمان دو طبقه ابتدا بیایید مختصری در مورد دو نوع اسکلتی که در ساخت پروژه های ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد بپردازیم. به طور کلی دو نوع اسکلت فلزی یا بتنی در پروژه های ساخت و ساز بکار برده می شود. که با توجه به نوع اسکلت مقدار آرماتور و همچنین دیگر مواد مورد نیاز متفاوت است.

  • اسکلت فلزی : مقدار میلگرد مورد نیاز در ساختمانی با اسکلت فولادی با مهاربندی برابر با 45 تا 65 کیلوگرم بر متر مربع می باشد. این مقدار در اسکلت فولادی با قاب خمشی برابر با 65 تا 90 کیلوگرم بر متر مربع است.
  • اسکلت بتنی : مقدار میلگرد در هر متر مکعب بتن با قاب خمشی و دیوار برشی برابر با 35 تا 45 کیلوگرم بر متر مربع و در اسکلت بتنی بین 40 تا 55 کیلوگرم بر متر مربع می باشد. به طور کلی میانگین وزن ساختمان فولادی را می توان بین 245 تا 390 کیلوگرم بر متر مربع و میانگین وزن ساختمان بتنی بین 480 تا 780 کیلو گرم بر متر مربع در نظر گرفت.

محاسبه میلگرد مورد نیاز در ستون

مقدار آرماتور مورد نیاز در ستون ها اغلب با توجه به نوع اسکلت و سقف محاسبه می شود. اگر اسکلت سازه را بتنی در نظر بگیریم برای ساخت ستون بین 12 تا 18 کیلوگرم آرماتور و همچنین اگر ساختمان دارای سقف دال دو طرفه باشد، به 60 تا 85 کیلو گرم آرماتور نیاز است.

محاسبه میلگرد مورد نیاز در سقف

در ابتدا باید بگوییم که ارزانترین سقف ، نوع تیرچه بتنی و گران ترین نوع دال دو پوش می باشد ولی هر مترمربع چقدر میلگرد لازم دارد؟ مقدار آرماتور مورد نیاز در سقف دال بتنی توپر بین 10 تا 16 کیلوگرم به ازای هر متربع، در سقف تیرچه بلوک بین 5 تا 7 کیلوگرم به ازای هر مترمربع و در سقف های کامپوزیتی این مقدار بین 8 تا 12 کیلوگرم  می باشد.

فرمول محاسبه وزن کل اسکلت ساختمان

از دیگر عواملی که محاسبه آن قبل از شروع کار ساخت و ساز اهمیت دارد محاسبه مقدار آجر، سفال و ملاتی مانند بتن و سیمان می باشد. برای محاسبه سریع چند فرمول زیر را پیشنهاد می کنیم.

فرمول محاسبه مصالح مورد نیاز برای ساختمان سازی

میلگرد مورد نیاز برای ساختمان یک طبقه

در بحث برآورد مقدار میلگرد و مصالح مورد نیاز در ساختمان مسئله ای که مهندسان باید مد نظر قرار دهند مسئله متراژ خانه است. مقدار مصالح مورد نیاز به ازای هر متر مربع بنا در نظر گرفته می شود به این صورت که به ازای هر متر مربع چیزی حدود 7555000 کیلوگرم بر مترمربع آهن، 9187000 کیلوگرم بر مترمربع سیمان و تقریبا بین 30000 تا 35000 کیلوگرم آجر مورد نیاز است. چنانچه اسکلت در نظر گرفته برای پروژه شما اسکلت فولادی با مهاربندی باشد از 45 تا 65 کیلوگرم بر متر مربع، در اسکلت فولادی با قاب خمشی از 65 تا 90 کیلوگرم بر متر مربع و این مقادیر در اسکلت بتنی از 40 تا 55 کیلوگرم بر متر مربع میلگرد مورد نیاز است.

میلگرد مورد نیاز برای ساختمان دو طبقه

در یک ساختمان دو طبقه با توجه به فرمول ها و آنچه که تا اینجای مطلب آموزش دیدید می توانید مقدار میلگرد مورد نیاز در ساختمان دو طبقه را اندازه گیری نمایید. البته برای بدست آوردن مقدار دقیق باید عمق پی، عرض و ضخامت پی را با توجه به متراژ دقیق هر دو طبقه محاسبه نمایید.

میلگرد مورد نیاز برای ساختمان سه طبقه

اکنون برای محاسبه مقدار میلگرد مورد نیار در ساختمان سه طبقه عمق فونداسیون را از شیوه گفته شده محاسبه کرده سپس مقدار بدست آمده را با عدد 20 جمع کنید.

تمامی مطالب  گفته شده به اختصار عبارتند از:

  • مقدار آرماتور مورد نیاز در فونداسیون ساختمان بین 8 تا 12 کیلوگرم در هر متر مربع زیر بنا
  • مقدار آرماتور مورد نیاز در ستون بین 12 تا 18 کیلوگرم در هر متر مربع زیر بنا
  • مقدار میلگرد حرارتی در سقف در هر متر مربع زیر بنا به 1 تا 1.5 کیلوگرم می رسد
  • در هر متر مربع بین 1 تا 1.5 کیلوگرم آرماتور برای سر تیرچه
  • برای ساخت سقف دال بتنی توپر به ازای هر متر مربع 10 تا 16 کیلوگرم آرماتور
  • در سقف تیرچه بلوک در ازای هر متر مربع بین 5 تا 7 کیلوگرم آرماتور
  • در سقف های کامپوزیتی بین 8 تا 12 کیلو گرم آرماتور
  • مقدار آرماتور مورد نیاز در اسکلت فولادی بین 45 تا 90 کیلوگرم
  • و در اسکلت بتنی بین 35 تا 55 کیلو گرم آرماتور مورد نیاز است.

امیدواریم با خواندن این مقاله به یک محاسبه تقریبی از مقدار مصالح مورد نیاز و همچنین میانگین هزینه های پیش رو دست پیدا کرده باشید. البته قابل ذکر است که تمامی این مقادیر به طور تقریبی بوده و محاسبه ی مقادیر دقیق تر از روی نقشه ساختمان امکان پذیر است. شما عزیزان همچنین می توانید جدول وزن میلگرد و جدول اشتال میلگرد را برای اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید. جهت استعلام قیمت میلگرد کارخانجات مختلف نیز میتوانید از طریق منوی قیمت میلگرد اقدام کنید.

جدول برآورد هزینه های ساخت ساختمان

ردیفابعادقیمت
1هر متر مربع سقف و ستون بتنیاز 700 هزار تا 1 میلیون تومان
2هر متر مربع سقف و ستون فلزیاز 1 میلیون تا 1 میلیون و 200 هزار تومان
3هر متر مربع سفت کاریاز 900 تا 1 میلیون و 200 هزار تومان
4هر متر مربع نازک کاریشروع قیمت از 900 هزار تومان
5هزینه ساخت یک متر مربع ساختمان با مصالحاز 2 میلیون و 500 هزار تومان
6اجرت هر متر مربع دیوار کشی با آجر سفالی از 18 تا 30 هزار تومان
7اجرت هر متر مربع دیوار کشی با آجر فشاری 25تا 450 هزار تومان
8اجرت هر متر مربع دیوار بلوکی یا لیکااز 20 تا 28 هزار تومان
9اجرت نصب برق کشی ساختماناز 4000 تا 450 هزار تومان
10اجرت کابل و سیم کشیاز 2 تا 6 هزار تومان
11اجرت لوله کشی برق از 3800 تا 12 هزار تومان
12هزینه هر متر مربع رابیتس کاری سقف و دیوار از 20 تا 28 هزار تومان
13هزینه هر متر طول رابیتس کاری نور مخفی 22هزار تومان
14هزینه هر متر مربع سیمانکاری با مصالحاز 2 هزارتومان تا 45 هزار تومان
15سیمانکاری بدون مصالحاز 9 تا 90 هزار تومان
16هزینه نصب هر متر مربع واش بتن 3هزار تومان
17نصب هر متر طول قرنیز 18تا 25 هزار تومان
18نصب هر متر مربع موزائیک 30تا 35 هزار تومان

خلاصه مقاله فوق را در اینفوگرافیک زیر ببینید

اطلاعات میلگرد مورد نیاز ساختمان دو طبقه

در راستای بهبود کیفیت این مقاله لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message style=”square” message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fa fa-file-pdf-o”]

دریافت PDF میلگرد مورد نیاز برای ساختمان 2 طبقه

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

میلگرد مورد نیاز برای ساختمان یک طبقه چقدر است؟

مقدار مصالح مورد نیاز به ازای هر متر مربع بنا در نظر گرفته می شود به این صورت که به ازای هر متر مربع چیزی حدود ۷۵۵۵۰۰۰ کیلوگرم بر مترمربع آهن مورد نیاز می باشد.

میلگرد مورد نیاز برای ساختمان چهار طبقه چه میزان است؟

اکنون برای محاسبه مقدار میلگرد مورد نیار در ساختمان چهار طبقه عمق فونداسیون را محاسبه کرده سپس مقدار بدست آمده را با عدد ۲۰ جمع کنید.

نحوه محاسبه میلگرد مورد نیاز ساختمان چگونه است؟

مقدار میلگرد مورد نیاز در ساختمانی با اسکلت فولادی با مهاربندی برابر با ۴۵ تا ۶۵ کیلوگرم بر متر مربع می باشد. این مقدار در اسکلت فولادی با قاب خمشی برابر با ۶۵ تا ۹۰ کیلوگرم بر متر مربع است.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

14 نظر در “میلگرد مورد نیاز برای ساختمان 2 طبقه

  1. ویدا اکبری گفت:

    لطفا یکم واضح تر با یک مثال توضیحش بدین که محاسبه میلگرد مصرفی ساختمان چگونه است؟

  2. admin گفت:

    با سلام و وقت بخیر
    خانم اکبری عزیز مطالب مورد نیازتون به ایمیلتان ارسال شد

    پایدار باشید

  3. عباس گفت:

    شما در عنوان ساختمان دو طبقه نوشتید، ولی موقع ضخامت و عرض فنداسیون تعداد طبقات را 6 در نظر گرفتید. برای دو طبقه طبق فرمول ارائه شده ضخامت فنداسیون 40 سانتی متر و عرض آن 60 یا 80 سانتی متر می شود. به نظر این رابطه برای 2 طبقه ابعاد مناسبی را بدست نمی دهد.

    1. admin گفت:

      با سلام و احترام و سپاس از توجهتون آقای عباس عزیز

      مطلب فوق با توجه به نظر شما در حال به روزرسانی می باشد
      نسخه اصلاح شده در اسرع وقت به ایمیلتان ارسال خواهد شد
      پایدار باشید

  4. علی گفت:

    مفاهیم ساده و قابل فهم بیان شده بود ممنون.

  5. پیمان گفت:

    من خودم مهندس ساختمانم،مطلبتون مفید و جامع بود.تشکر

  6. سعید گفت:

    سلام من میخواهم بدونم واسه ساختمان ۱۵۰ مترزیربنا ومحاسبه واسه ۲طبقه ولی فعلا یک طبقه بیشتر نمیخوام بسازم طبقه دوم فعلا قصد ساخت ندارم ولی محاسبه واسه ۲طبقه باشه میخوام ببینم حدودا چقدر میلگرد وچه شماره هایی باید بخرم میدونم بستگی به نقشه داره ولی حدودی میخوام بدونم چقدر نیازه هم روش بتنی رو میخوام هم روش مصالح بنایی ممنون میشم راهنماییم کنید باتشکر

    1. admin گفت:

      با سلام و وقت بخیر جناب سعید عزیز

      در پاسخ به سوال شما بطور خلاصه و جامع میتوان گفت: برای ساخت خاموت شما می توانید از میلگرد A2 شماره 10 یا 8 استفاده نمایید همچنین برای ساخت ستون بسته به نظر مهندس ناظر از میلگرد 14 یا 16 مورد استفاده قرار می گیرد که البته برای مقاومت بیشتر امکان استفاده از مقاطع 18 تا 20 هم امکان پذیر است. باز خاطر نشان می شویم که انتخاب نوع و میزان میلگرد مصرفی در ساخت ساختمان کاملا بسته به تشخیص مهندس ناظر می باشد چرا که ممکن است برای مثال مهندسی قصد استفاده از 14عدد میلگرد شماره 14 در ستون و دیگری بیشتر و یا کمتر را داشته باشد.

      ممنون از توجه شما
      پایدار باشید

  7. ابوذر گفت:

    سلام آقای مهندس عزیز برای یک ساختمان سه طبقه چند تن سیمان چند تن ماسه و چند تن آجر خشتی و چند تن میلگرد و میلگرد چه سایزی لازمه ممنون میشوم جواب را برام ایمیل کنید

    مرسی 🌹🌹🌹

    1. admin گفت:

      با سلام و سپاس از توجهتون ابوذر عزیز

      در راستای درخواست شما مقاله ای با عنوان محاسبه مصالح مورد نیاز ساختمان تهیه شده که شما را دعوت به خواندن آن می کنیم
      امید است با مطالعه این مقاله پاسخ خود را بیابید
      همچنین کارشناسان آهن سه پاسخگوی هر سوالی در خصوص جزییات آن هستند

      پایدار باشید

  8. مهدی گفت:

    سلام ممنون از توضیخات مفیدتون.میخواستم بذونم برای یه ساختمان 2 طبقه دوبلکس بازیر بنای 100 متر پایین 56 بالا 48 متر حدودا چقدر تیر آهن نیاز است , از چه سایز تیر آهنی استفاده می شود؟ممنون.

    1. admin گفت:

      با سلام ممنون از توجه و همراهی شما دوست عزیز. آنچه که در این مطلب برای شما آورده شده بود مقادیری کلی از مصالح و آهن آلات مورد نیاز برای ساخت و ساز بود دلیل این امر که مقادیر به صورت جزئی در این مقاله ذکر نشده است تنها این بوده که هر پروژه ساختمانی با توجه به متراژ، نقشه ساختمان، نوع کاربری و خیلی موارد دیگر که قطعا توسط مهندس ناظر پروژه مورد بررسی قرار خواهد گرفت و مقادیر و نوع دقیق و مشخص آهن آلات از سوی ایشان تعیین می گردد. لذا پیشنهاد ما به شما این است در رابطه با این موضوع با مشاوره ساختمان خود مشورت بگیرید.

      پایدار باشید

  9. ج گفت:

    سلام.شناژ الان متری چند حدودا درمیاد

    1. admin گفت:

      با سلام و وقت بخیر

      برای ساخت کلاف یا همان شناژ به تعداد 6 عدد میلگرد 10 طولی آجدار و 15قلاب دار، نیاز است. این میزان برای حداقل عرض 35 سانتی متر می باشد که می توان تا اندازه 60 سانتی متر نیز افزایش داد. همچنین در ساخت شناژ عمودی نیز حداقل به 4 میلگرد 12 طولی آجدار نیاز است که البته امکان افزایش تعداد آن تا 8 عدد میلگرد هم امکان پذیر است. برای ساخت شناژ عمودی حداقل عرض مورد نیاز برابر با 20 تا 25 سانتی متر در نظر گرفته می شود. اکنون با توجه به این اطلاعات و با در نظر گرفتن قیمت روز میلگرد و دستمزد کارگر می توانید حدود قیمت را تخمین بزنید.

      پایدار باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *